Jelle Deketele
Matching Talent
Onze TalentTeams vinden duurzame matches voor jou
Waar ligt jouw talent?
We brengen best wel wat tijd door op de werkvloer. Er zijn weken waarin we onze collega’s meer zien dan onze geliefden. Dan kan je je tijdens de kantooruren maar beter goed in je vel voelen. Wat maakt ons gelukkig en waar hebben we een hekel aan? De enquête ‘Werkgeluk in Vlaanderen 2022’ maakt het ons duidelijk.
(Deze enquête is slechts een indicatie. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van een beperkte groep bevraagden en mogen dus niet veralgemeend worden.)Uit de enquête blijkt dat we in een job voornamelijk op zoek gaan naar een leuke werksfeer met goede collega’s. Verder vinden we in een uitdagende en boeiende job ook ons geluk. Een goede balans tussen werk en privé vervolledigt de top 3. Het sociale primeert. Zo veel is duidelijk. De mensen met wie we dag in dag uit samenwerken en de mogelijkheid om ’s avonds tijd te spenderen met onze geliefden bepalen grotendeels of we ons gelukkig voelen. Begripvolle bazen die geregeld eens een schouderklopje geven, zorgen voor datzelfde effect.
Toch is jobinhoud ook heel belangrijk. Een medewerker is pas gelukkig als die zich nuttig en gewaardeerd voelt. Bij vind! zien we dat een job voldoening geeft aan medewerkers als er een juiste match is op volgende gebieden:
1. Goede collega’s en goede sfeer – 68,7% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
2. Een uitdagende of boeiende jobinhoud – 60,57% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
3. Een goede werk-privébalans – 53,25% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
4. Zinvol werk doen en impact hebben – 49,59% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
5. Hoog loon en extralegale voordelen -- 32,12% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
6. Autonoom werken en verantwoordelijkheid opnemen -- 24,8% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
7. Voldoende opleidingsmogelijkheden – 10,98% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
Meer dan 1 op 3 van de bevraagden, 38,62% om precies te zijn, wordt het ongelukkigst door een onaangename werksfeer en slechte collega’s. Het belang van een hecht team en een passende bedrijfscultuur wordt zo nog maar eens duidelijk. Een saaie job is ook een afknapper (17,07% plaatste dit bovenaan de lijst) en een slechte werk-privébalans wordt ook allerminst gesmaakt (15,85% plaatste dit bovenaan de lijst).
Wat is nu precies een saaie job? Wat voor de één super boeiend lijkt, is voor de andere misschien een taak waardoor de uren tergend traag vooruitgaan. Dit is ook weer erg afhankelijk van de match tussen het talent van medewerkers en hun taken, aangevuld met de ambities die ze hebben en de ruimte die ze krijgen om deze ambitites te verwezelijken.
Wanneer deze match er niet is, kan een bore-out om de hoek staan wachten. Verveel je je op het werk? Kan je je daardoor niet concentreren en kom je doodmoe thuis? Tijd om het aan te pakken. Ga in eerste instantie in gesprek met je leidinggevende en denk eens na over wat je dan wel zou kunnen boeien. Krijg je geen gehoor? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een functie waarvan je weer energie krijgt.
Verder lieten de bevraagden ook nog weten dat een te hoge werkdruk en te veel stress ertoe leiden dat ze allesbehalve goed in hun vel zitten. Ook de afstand van en naar het werk en alle fileleed die daarmee gepaard gaat, werkt absoluut niet bevorderend voor ’t humeur.
1. Geen goede collega’s en slechte sfeer -- 74,39% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
2. Een saaie jobinhoud -- 54,07% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
3. Een slechte werk-privébalans -- 52,43% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
4. Geen zinvol werk doen en geen impact hebben -- 45,93% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
5. Laag loon en te weinig extralegale voordelen -- 37,81% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
6. Niet autonoom kunnen werken -- 23,17% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
7. Geen opleidingsmogelijkheden -- 12,19% van de bevraagden plaatste dit in hun top drie.
We weten nu wat ons blij maakt in een job en waarvan we minder gelukkig worden. Da’s mooi meegenomen! Wat als we daar nu eens een cijfer op zouden moeten plakken? Hoe gelukkig is de gemiddelde Vlaming dan met z’n job? Vorig jaar lag de werkgeluksscore vrij laag: 66 op 100. Dit jaar doen we het met 69 op 100 een tikkeltje beter. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.
Op onze 'verhalen' pagina verzamelden we al heel wat tips om gelukkiger te worden op je werk. Wil je jouw werkgeluk meteen stevig aanpakken? Plan hier een toekomstgesprek in. Tijdens een vrijblijvend gesprek luisteren we naar jouw doelen en ambities op het werk en bekijken we hoe we jou kunnen helpen.