Hebben emoji's een plaats in jouw communicatie op de werkvloer?
Er is geen ontkomen meer aan. Overal waar je kijkt op het internet zie je ze terug: emoji's. Met in totaal maar liefst 3.633 emoji's heb je keuze te over. Je gebruikt ze ongetwijfeld zelf te pas en te onpas op social media en in je chatberichten met familie en vrienden. Daar zijn de emoji's haast niet meer weg te denken. Maar wat dan met emoji's in professionele communicatie? Gebruik je ze in je cv? Of in je mails naar collega’s? Daarover blijven de meningen verdeeld.
Mag je emoji’s inzetten voor professionele doeleinden of doe je dat toch maar beter niet? We zochten het naar aanleiding van Wereldemojidag voor je uit!
De voordelen van emoji’s in een professionele setting
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we almaar meer ‘digitaal’ het gesprek aangaan. Op het werk én in de vriendenkring worden we bestookt (en bestoken we zelf) met chatberichtjes. De praatjes aan het koffieapparaat werden ingeruild voor berichten via Teams en de collega’s onderling weten elkaar ook na de uren via Whatsapp te vinden. Groot voordeel van de emoji: geschreven tekst komt vaak anders over dan je het bedoelt. Een goedgekozen emoji kan dat probleem zo verhelpen.
Als algemene leidraad: er zijn eigenlijk 3 redenen om emoji’s te gebruiken in jouw communicatie op de werkvloer.
Om de angel uit een gesprek te halen. Zoals net gezegd kan een welgemikte emoji de zaken wat lucht geven. Het kan een manier zijn om aan te tonen ‘ik leef me je mee en begrijp jouw standpunt’. Dus voor de goede sfeer, zeker doen!
Wanneer je korte, praktische of logistiekemails stuurt, kunnen ze zeker ook. Dan fungeert de mail eigenlijk eerder als chatfunctie.
Wanneer je iemand welkom wil doen voelen. Je zegt eigenlijk ‘ik ben toegankelijk’ en dit kan de samenwerking absoluut ten goede komen.
De nadelen van emoji's in professionele communicatie
Als medewerker wil je ook wel serieus genomen worden. Je wilt overkomen als dé specialist in je domein. Er zijn dus wel enkele gevaren.
Het risico is dat je door emoji's in te zetten, minder competent over kan komen, als iemand die altijd de ‘lolbroek’ uithangt. Volledig het tegenovergestelde van hoe je gepercipieerd wilt worden.
Nog een nadeel van emoji's is dat ze wel degelijk verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Je wilt eigenlijk net dat een emoji je boodschap kracht bijzet. Het is écht belangrijk zeker te zijn dat de emoji door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd wordt (kleine nota: blijf sowieso weg van groenten en fruit emoji’s …).
Wanneer emoji's inzetten (g)een goed idee is
Enkele tips om af te sluiten:
Kijk in een formele setting of de eerste dagen op je nieuwe job altijd eventjes de kat uit de boom. Zodra je gesprekspartner laat blijken dat een emoji wel op z'n plaats is, kan je je tekst met een gerust hart met een emoji opleuken!
Blijf sowieso weg van de emoji’s in jouw cv, motivatiebrief of contacten met de recruiter of bedrijfsleider. Je kent de cultuur van het bedrijf nog niet en speelt dus beter op veilig.
Het is af te raden om emoji's te gebruiken als vervanging van woorden. Emoji's dienen net als versteviging van je boodschap. Het is niet de bedoeling dat je tekst nodeloos moeilijker wordt om te lezen.
Vermijd emoji's in ernstigere situaties met je manager. Je kan dan wel proberen om een lastige situatie te verbloemen door een emoji, maar het kan net het tegenovergestelde effect hebben.
Dus samengevat: emoji’s zijn een waardevolle aanvulling op onze taal en kunnen zeker hun meerwaarde hebben op de werkvloer, maar bezint eer ge begint.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.